Kun je sporten met keratoconus?

speciale lenzen voor keratoconus

Keratoconus is een aandoening waarbij het hoornvlies van het oog dunner wordt en in een kegelvorm gaat uitpuilen. Dit kan invloed hebben op je gezichtsvermogen, maar dat betekent gelukkig niet dat je niet kunt sporten. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je nog steeds genieten van je favoriete sporten en activiteiten. Hier zijn enkele tips voor actieve mensen met keratoconus.

1. Draag de juiste oogbescherming

Bij sportactiviteiten is het essentieel om je ogen te beschermen, vooral als je keratoconus hebt. Overweeg het dragen van een sportbril met beschermende glazen. Deze brillen kunnen niet alleen je ogen beschermen tegen letsel, maar ook helpen om je gezichtsvermogen te stabiliseren door de juiste correctie te bieden. Dit is vooral belangrijk bij contactsporten of activiteiten waarbij risico op oogletsel aanwezig is.

2. Gebruik geschikte contactlenzen

Voor veel mensen met keratoconus zijn contactlenzen een effectieve manier om hun gezichtsvermogen te corrigeren. Als je actief bezig bent, zorg dan dat je speciale lenzen voor keratoconus hebt. Deze lenzen bieden een betere visuele helderheid en comfort tijdens sportieve activiteiten. Raadpleeg je oogarts om de beste optie voor jouw situatie te vinden.

3. Raadpleeg regelmatig je oogarts

Regelmatige controle bij je oogarts is cruciaal om je keratoconus goed te monitoren en eventuele veranderingen in je gezichtsvermogen tijdig te detecteren. Bespreek je sportactiviteiten met je oogarts om ervoor te zorgen dat je de juiste maatregelen neemt en je gezondheid optimaal blijft.

Sporten met keratoconus kan gewoon

Keratoconus hoeft geen belemmering te vormen voor een actieve levensstijl. Met de juiste oogbescherming, geschikte contactlenzen en door te kiezen voor lagere impact sporten, kun je genieten van je favoriete activiteiten terwijl je je ogen gezond houdt. Vergeet niet om regelmatig je oogarts te raadplegen voor de beste zorg en goed advies. Lees ook: deze kosten ben je kwijt aan zorg.