Deze kosten ben je kwijt aan zorg

Je betaalt elke maand je premie voor je zorgverzekering. Maar wist je dat je veel meer kosten kwijt bent aan de zorg? En dat je niet alleen betaalt voor je eigen zorg? In dit artikel hebben we deze kosten voor je op een rijtje gezet.

Premie voor zorgverzekering

Hier ben je natuurlijk al mee bekend. Maar waarom betalen we eigenlijk een premie voor een zorgverzekering? Het is namelijk niet zo dat je dit alleen betaald voor de zorg voor jezelf. Je krijgt het immers niet aan het einde van het jaar weer terug. Dit komt, doordat de zorgverzekering een zogenoemde ‘solidariteitsverzekering’ is. Dit betekent dat iedereen meebetaalt aan de (mogelijke) zorg die iemand anders nodig heeft. Dit is ook de reden dat de basisverzekering een verplichte verzekering is. Als het niet verplicht was, zou er niet genoeg geld zijn om iedereen te voorzien van zorg. Een zorgverzekering met tandarts is bijvoorbeeld niet verplicht. Je kiest er zelf voor om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. Welke zorgverzekering voor jou de beste keuze is hangt af van wat voor zorg je regelmatig nodig hebt. Als je bijvoorbeeld vaak rugpijn hebt is het slim om voor een aanvullende zorgverzekering te kiezen. Per zorgverzekeraar betaal je wel een andere premie. Hoe komt dit dan? Dat komt door verschillende factoren. De premie hangt onder andere af van de financiële reserves van de desbetreffende zorgverzekeraar. Bij een grotere financiële reserve is de premie vaak lager. Daarnaast hangt het af van het type polis en de gekozen hoogte van je eigen risico.

De bijdrage zorgverzekeringswet

Vervolgens betaal je nog een inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet (ZvW). Op je loonstrookje wordt dit afgekort met Zvw. Hierdoor is het niet vreemd dat je nooit bewust ervan bent geweest dat je op deze manier ook bijdraagt aan de zorg. Dit is een bijdrage die je of je werkgever/uitkeringsinstantie betaalt voor de zorgverzekering. Hierbij geldt hoe hoger je inkomen is, hoe meer geld je moet bijdragen. Er is wel een maximumbedrag dat je kunt bijdragen. In 2023 betaal je 5,43% over je inkomen voor de bijdrage Zvw en hoef je boven een salaris van €66.956 geen bijdrage Zwv meer af te dragen.

Eigen risico en eigen bijdrage

Vergeet niet de kosten voor het eigen risico en eigen bijdrage. Het eigen risico is standaard 385 euro. Voor bijvoorbeeld behandelingen in het ziekenhuis, door specialisten en door een diëtist betaal je eerst je eigen risico. Als je eigen risico op is, wordt de rest van de kosten vergoed door je zorgverzekering. Als je eigen risico hoger is, betaal je dus zelf meer. Een eigen bijdrage betaal je voor bepaalde medicatie. Dit geldt niet voor alle medicatie.

Daarnaast kun je nog extra kosten kwijt zijn aan de zorg als je kiest voor alternatieve geneeswijzen. Bij sommige aanvullende verzekeringen krijg je wel een deel vergoed.