Tandheelkunde voor kinderen: tips voor een gezond gebit 

Een gezond gebit is belangrijk voor de algehele gezondheid van kinderen. Gezonde tanden en kiezen zorgen voor een goede kauwfunctie, wat belangrijk is voor de spijsvertering. Ook dragen ze bij aan een mooie glimlach en een goed zelfvertrouwen. In deze blog geeft Tandarts Keizer Karelpark tips om het gebit van je kind gezond te houden. 

Het belang van tandenpoetsen bij kinderen 

Tandenpoetsen is de basis voor een gezond gebit. Vanaf het moment dat het eerste tandje doorkomt, is het belangrijk om twee keer per dag te poetsen met een zachte tandenborstel en fluoridetandpasta. Kinderen tot 6 jaar kunnen nog niet goed zelfstandig poetsen. Daarom is het belangrijk dat ouders helpen met poetsen. 
 

Tips voor het tandenpoetsen met kinderen 

 • Maak er een leuke routine van. Zing een liedje of vertel een verhaaltje tijdens het poetsen. 
 • Laat je kind zelf de tandenborstel uitkiezen. Zo wordt poetsen leuker. 
 • Gebruik een kindertandenborstel met zachte haren. 
 • Gebruik een erwtje fluoridetandpasta. 
 • Poets twee keer per dag, twee minuten lang. 
 • Poets alle tanden en kiezen, ook de binnenkant en de kauwvlakken. 

Een gezond voedingspatroon 

Naast tandenpoetsen is een gezond voedingspatroon belangrijk voor een gezond gebit. Beperk de hoeveelheid suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken. Kies voor gezonde tussendoortjes, zoals fruit, groenten of yoghurt. Water is de beste dorstlesser. 

Tips voor een gezond voedingspatroon 

 • Kies voor volkoren producten in plaats van witte producten. 
 • Eet veel fruit en groenten. 
 • Beperk de hoeveelheid suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken. 
 • Kies voor water als dorstlesser. 
 • Geef je kind geen zoete hapjes of drankjes voor het slapengaan. 

Wanneer naar de tandarts? 
 

Het is belangrijk om je kind mee te nemen naar de tandarts voor een controle zodra het eerste tandje doorkomt. De tandarts kan dan controleren of het gebit van je kind goed ontwikkelt en kan tips geven over het gebit gezond te houden. 

Tandarts Keizer Karelpark 

Tandarts Keizer Karelpark is een kindvriendelijke tandartspraktijk in Amstelveen. De tandartsen en mondhygiënisten zijn gespecialiseerd in de tandheelkunde voor kinderen. Ze nemen de tijd om je kind op een speelse manier kennis te laten maken met de tandarts en zorgen voor een fijne ervaring. 

Meer informatie 

Voor meer informatie over tandheelkunde voor kinderen kun je de website van Tandarts Keizer Karelpark bezoeken: https://tandartskeizerkarelpark.nl/

In deze blog heb je tips gekregen om het gebit van je kind gezond te houden. Door tandenpoetsen, een gezond voedingspatroon en regelmatige controles bij de tandarts, kun je ervoor zorgen dat je kind een gezond gebit heeft voor de rest van zijn of haar leven. 

Tandartspraktijk Keizer Karelpark 
Lindepark 2A 
1185 LD Amstelveen 
 
Telefoon: 020 – 645 1234