Welke mineralen zijn belangrijk?
Wist jij dat het voor een goede gezondheid van belang is dat je voldoende mineralen via je voeding binnenkrijgt? Iedereen is er van doordrongen dat vitamines voor ons lichaam belangrijk zijn, maar over andere voedingsstoffen denken we veel minder na. Toch zijn deze net zo van belang, krijg je onvoldoende mineralen binnen, dan kun je verschillende lichamelijke klachten krijgen. Het is daarom zeker de moeite waard om eens na te gaan hoe dit bij jou is. Krijg jij via je dagelijkse voeding genoeg voedingsstoffen binnen of zou je iets aan je eetpatroon moeten veranderen?
Wat zijn mineralen?
Vitamines zijn belangrijk om ons lichaam in een goede conditie te houden en om het immuunsysteem sterk te houden. Maar het is minstens zo van belang om ervoor te zorgen dat je ook voldoende mineralen tot je neemt. Wat zijn dit nu precies? Het zijn micronutriënten die verschillende processen in je lichaam aansturen. Als je deze onvoldoende binnenkrijgt, kun je verschillende lichamelijke klachten krijgen. Welke klachten je krijgt, hangt af van het mineraal dat je te weinig binnenkrijgt. Welke stoffen vallen er nu onder deze micronutriënten? Er zijn bekende en minder bekende mineralen. IJzer zal bij iedereen wel bekend zijn, net als calcium. Maar er zijn ook andere stoffen die minder bekendheid genieten. Denk daarbij aan:
- zink
- magnesium
- kalium
- chroom
Waar zijn deze stoffen nu goed voor? Bij de meeste mensen zal wel bekend zijn dat calcium van belang is voor sterke botten, maar daarnaast draagt het ook bij aan je spierkracht. Voor je spieren is magnesium ook van belang. Magnesium helpt bij de ontspanning van spieren en bij het herstel van spierpijn. Zo hebben alle mineralen dus een geheel eigen functie in jouw lichaam en daarom is het ook van belang dat je ze allemaal in voldoende mate binnenkrijgt. Een gezond eetpatroon kan jou hierbij helpen!
De juiste hoeveelheid
Om klachten te voorkomen, is het belangrijk dat je mineralen in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt. Maar wat is nu de juiste hoeveelheid? Hiervoor zijn gemiddelden vastgesteld, net als bij vitamines het geval is. Maar het lastige is dat sommige mensen van bepaalde micronutriënten gewoon meer nodig hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je volgens de statistieken genoeg magnesium via je voeding binnenkrijgt, maar dat je toch last krijgt van spierkrampen. Dat is natuurlijk heel vervelend. Je kunt dan uit gaan zoeken in welke voedingsmiddelen veel magnesium zit en deze meer eten. Maar soms is dit niet voldoende. Daarom kun je mineralen ook via supplementen tot je nemen. Een gezond eetpatroon is natuurlijk belangrijk, maar een supplement kan daarop soms een goede toevoeging zijn. Supplementen slikken is niet alleen nuttig als je klachten ervaart, maar kan ook aanbevolen worden vanwege bijvoorbeeld je leeftijd. Zo wordt aan oudere vrouwen aangeraden om extra calcium te slikken, om zo de kans op osteoporose te verkleinen. Er is dus genoeg om rekening mee te houden op dit gebied. Op gezondeten.nl kun je meer informatie vinden over de verschillende soorten mineralen die er zijn, de functie die ze hebben en de voedingsmiddelen waar ze in zitten.