Omgaan met stress kun je leren

Stress

Omgaan met stress, iedereen gaat hier op een andere manier mee om. Als ik kijk naar mijn collega’s dan zijn er grote verschillen. De een leeft van deadline naar deadline en houdt van de adrenalinekick die er bij hoort terwijl de ander het al Spaans benauwd krijgt als er iets niet volgens planning gaat. Nu hoef dat natuurlijk niet direct een probleem te zijn. Een beetje stress hoort er op de werkvloer vaak wel bij. Maar wat als stress een eigen leven gaat leiden? Als je merkt dat je er echt last van gaat krijgen? Dat het je mentaal en fysiek belemmert om prettig te leven. Dan is het tijd om te leren omgaan met stress.

Omgaan met stress

Omgaan met stress: zorg voor voldoende ontspanning

Zoals gezegd kun je stress doorgaans niet helemaal uit je leven bannen. Wel kun je leren omgaan met stress. Door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen kun je zorgen dat de stress geen vat krijgt op je. Bovendien kun je leren wat jouw belangrijkste triggers zijn en wat je daar aan kunt doen om die te vermijden. Als je bijvoorbeeld stress krijgt van deadlines kun je misschien leren om beter te plannen. Heb je teveel op je bord? Misschien kun je wat uitbesteden aan anderen? Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ontspanning. Bedenkt voor jezelf waar jij energie van krijgt. Van een avondje met vriendinnen, sporten, dagje sauna of gewoon een avondje netflixen? Zorg dan dat je dit soort activiteiten regelmatig inplant om je energiebalans te herstellen.

Energiebalans

Stressbehandeling

Als je teveel stress hebt gedurende een langere periode kan het zijn dat dit niet voldoende is om de energiebalans te herstellen. In dat geval kun je kiezen voor een stressbehandeling. Hier leer je niet alleen omgaan met stress maar ervaar je ook een diepe ontspanning zodat je energie weer in balans komt.