342Gekleurde contactlenzen

 

 

De introductie van gekleurde contact lenzen die comfortabel genoeg zijn om op regelmatige basis te dragen is pas een paar decennia geleden gebeurd. Het aanpassen van het uiterlijk van een natuurlijk oog pigmentatie door het gebruik van gekleurde normale en multifocale contactlenzen kan op het eerste gezicht lijken op cosmetische oppervlakkigheid, maar meerdere goed beschouwde onderzoeksstukken hebben ontdekt dat verschillende oog kleuren een behoorlijk effect kunnen hebben op de waarnemer.

 

Blauwe ogen worden door de gehele wereld gezien als aantrekkelijk en de regels van aantrekkingskracht kunnen sterke gevolgen hebben. Een van de meest opvallende voorbeelden is het feit dat er geen enkele Amerikaanse presidentiele kandidaat is geweest zonder blauwe ogen vanaf Richard Nixon tot de verkiezing van Barack Obama. Sinds blauwe ogen veroorzaakt worden door een recessief gen – wat betekend dat beide ouders dit gen in zich moeten dragen voor kinderen met blauwe ogen – is deze oculaire kleuring in verval aan het raken in de Verenigde Staten sinds tenminste het begin van de twintigste eeuw. Nu lijkt het dat blauw gekleurde lenzen misschien wel noodzakelijk deel uit moeten maken van een ambitieuze presidentiele kandidaat in deze moderne tijden!

 

Ander recentelijk onderzoek heeft gevonden dat uitgesproken, donkere limbale ringen (ring om het gekleurde deel van het oog, de iris) beide geslachte meer aantrekkelijk laten lijken. Blijkbaar waren deze bevindingen vele jaren geleden al bekend bij Japanse schoolmeisjes, die speciale “limbale” contact lenzen gebruikten om zo een donkere rand te creeëren rond de iris van het oog.