Wat is het verschil tussen cellulitis en cellulite?

Voor veel mensen is het lastig om het verschil tussen cellulitis en cellulite te zien. Toch zijn dit twee heel verschillende aandoeningen en willen veel vrouwen cellultis verwijderen! In de volksmond wordt cellulitis vaak “sinaasappelhuid” genoemd, maar dit is niet terecht. Een “sinaasappelhuid” hoort namelijk bij cellulite, wat losstaat van cellulitis. Waar zit het verschil tussen cellulitis en cellulite wel in? In dit artikel sommen we de belangrijkste verschillen tussen deze aandoeningen op.

 

Om te beginnen is cellulitis in tegenstelling tot cellulite een bacteriële infectie, die door de zogenaamde stafylokokkenbacterie veroorzaakt wordt. Deze infectie brengt een zeurende pijn, roodheid en zwellingen met zich mee. Cellulite is geen infectie, maar een toestand van het onderhuidse vet. Dit resulteert in kleine kuiltjes en bobbeltjes, die voornamelijk voorkomen op de heupen, dijen en billen van een vrouw.

 

Verwarrende overeenkomsten tussen cellulite en cellulitis

 

Het vervelende aan cellulitis en cellulite is dat er een aantal verwarrende overeenkomsten tussen beide aandoeningen bestaan. De roodheid die bij cellulitis kan voorkomen lijkt namelijk sterk op de rode bultjes die bij cellulite horen. Cellulitis vergt echter een heel andere aanpak dan de bestrijding van cellulite. Zo volstaat een antibioticakuur van de dokter als u te maken heeft met cellulitis, terwijl antibiotica bij cellulite voor weinig resultaat zal zorgen. Met een antibioticakuur wordt de bacterie gedood en uit uw lichaam afgestoten.

 

Cellulite kunt u tegengaan door meer te bewegen en gezonder te eten. Vermijd bijvoorbeeld fastfood, alcohol en frisdrank. Dergelijke etenswaren bevatten nauwelijks vitaminen, waardoor het uw weerstand kan verlagen. Overigens wordt de kans op cellulitis eveneens kleiner bij een verbeterde weerstand.