Wat is het syndroom van Tietze?

Het syndroom van Tietze, ook bekend als costochondritis, is een aandoening die pijn en ontsteking veroorzaakt in de kraakbeenverbindingen die de ribben met het borstbeen verbinden. Deze aandoening kan leiden tot pijn op de borst die vaak verward kan worden met hartproblemen.

Symptomen

De belangrijkste symptomen van het syndroom van Tietze zijn pijn en gevoeligheid aan de zijkant van de borstkas, meestal aan de bovenste ribben. Deze pijn kan uitstralen naar de arm of schouder. Soms kan er zwelling en roodheid zijn rond het pijnlijke gebied.

Oorzaken

Hoewel de precieze oorzaak van het syndroom van Tietze niet volledig begrepen wordt, wordt aangenomen dat het te maken heeft met ontsteking van het kraakbeen dat de ribben met het borstbeen verbindt. Dit kan veroorzaakt worden door overbelasting, trauma, infecties of zelfs stress.

Diagnose en Behandeling

De diagnose van het syndroom van Tietze wordt meestal gesteld op basis van de symptomen en lichamelijk onderzoek. Andere aandoeningen, zoals hartproblemen, moeten worden uitgesloten. Behandeling omvat meestal het verlichten van pijn en ontsteking, bijvoorbeeld met pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen.

Rust en Fysiotherapie

Rust kan helpen om de symptomen te verminderen. Fysiotherapie kan ook worden aanbevolen om de spieren rond het borstbeen en de ribben te versterken en de mobiliteit te verbeteren.