Harde lenzen

De harde lens is gemaakt van een soort kunststof dat veel zachter is dan de ooit geïntroduceerde lens van perspex. Harde lenzen zijn tegenwoordig ook zuurstofdoorlatend wat de goed is voor de conditie van het oog. Alle sterktes en oogafwijkingen kunnen worden gecorrigeerd met harde lenzen.

Harde lenzen gaan over het algemeen wat langer mee en zijn relatief goedkoper dan zachte lenzen.

Zachte lenzen

Aan zachte lenzen raak je wat sneller gewend dan aan harde. Zachte lenzen zijn gemaakt van silicone hydrogel dat vocht opneemt, waardoor de contactlens flexibel wordt, goed hecht en zorgt voor optimaal draagcomfort. Zachte lenzen zijn ook erg gemakkelijk te onderhouden.

Multifocale lenzen

Multifocale lenzen zijn bedoeld voor een combinatie van bijziendheid en verziendheid. Vaak wordt deze combinatie ouderdomsverziendheid, met een duur woord presbyopie genaamd. Na je veertigste wordt de kans steeds groter dat je ooglens zich minder goed aanpast aan afstanden, zowel dichtbij als veraf; de ooglens accommodeert slechter. Multifocale lenzen hebben een combinatie van verschillende sterktes om dit euvel tegen te gaan. Dit in tegenstelling tot sferische lenzen die van één sterkte zijn gemaakt.

Torische lenzen

Torische corrigeren astigmatisme, een cilindrische oogafwijking waarbij het hoornvlies niet overal even bol staat, maar juist ovaalvormig is, waardoor twee brandpunten ontstaan (in plaats van één bij een ‘normaal’ oog). Met torische lenzen wordt een cilindercorrectie gedaan, waarbij uiteindelijk weer één brandpunt op het netvlies ontstaat. Een torische lens heeft ook een sferisch gedeelte voor de correctie van bijziendheid en verziendheid.
Daglenzen

Daglenzen zijn de meeste voorkomende contactlenzen in Nederland en zijn voor alle standaardafwijkingen geschikt. Het draagcomfort is uitstekend te noemen.

Weeklenzen

Zoals de naam zegt kun je weeklenzen een hele week dragen, ook ’s nachts dus. Zeer handig in gebruik en zonder onderhoud te dragen.

Maandlenzen

Anders dan bij weeklenzen moet je maandlenzen elke avond uit doen en schoonmaken. Na een maand gooi je ze weg.