Richtlijnen voor het overwinnen van verslavingen

Back view of large group of students attending a seminar at the university, raising their hands. Focus on hands and heads.

Laten we hier eens kijken naar enkele richtlijnen die je kunnen helpen je verslavingen te overwinnen. Dit zijn duidelijke en praktische suggesties die je zullen helpen momentum op te bouwen (Bron: Connection SGGZ).

Kennis en ondersteuning opdoen

Hoe meer kennis je hebt over je verslaving, hoe groter het gevoel van controle over dit gedrag. Kennis en inzichten kun je natuurlijk halen uit boeken, artikelen, video’s, blogposts, etc. Lees en bekijk alles wat je kunt over het onderwerp. Hoe meer je weet, hoe meer je zult begrijpen hoe je je verslaving op een optimale manier kunt aanpakken en beheersen.

Kennis komt natuurlijk ook van mensen. Je bent zeker niet de enige persoon in de wereld, in jouw stad of dorp die aan deze verslaving werkt. Veel mensen hebben voor je met deze verslaving geworsteld, en nog veel meer zullen er in de toekomst mee worstelen.

Zoek mensen die aan deze verslaving werken of deze met succes hebben overwonnen. Ontdek wat zij weten dat mogelijk op je reis kan helpen. Je kunt ook samenwerken en elkaar helpen deze verslaving te doorstaan. 

Er zijn ook tal van online steungroepen die van enorme waarde kunnen zijn. En het mooiste is dat je in de meeste gevallen anoniem kunt blijven.

Als al het andere faalt en je nog steeds verlangt om met iemand te praten, wend je dan tot je naaste familie of vrienden. Vertrouw op hen om je te helpen en te ondersteunen op je reis naar transformatie.

Help iemand een verslaving te overwinnen

Een van de beste indirecte manieren om van je verslaving af te komen, is door iemand anders te helpen zijn verslaving te overwinnen. Wanneer je iemand door zijn verslaving heen helpt, pak je natuurlijk een andere mentale benadering aan. Je denkt niet meer als een slachtoffer, maar vanuit een oplossingsgericht perspectief.

In plaats van excuses te verzinnen, ga je proactief op zoek naar antwoorden en methoden die de ander vooruit kunnen helpen. Bovendien stel je vragen die de mogelijkheden vergroten en helpen om kritische inzichten in het probleem te krijgen.

Hoe meer je een ander helpt om van zijn verslaving af te komen, hoe meer kennis en begrip je krijgt over wat er nodig is om van een verslaving af te komen. En dat is uiteindelijk wat je zal helpen om van je verslaving af te komen.

Aan het einde van deze reis hoef je alleen nog maar je eigen advies op te volgen en vervolgens stappen te ondernemen om je leven te verbeteren.