Je psychologische vaardigheden uitbreiden? Doe het met een CGt-opleiding
Zoals je ongetwijfeld weet kun je je, als je reeds als professional actief bent in een pedagogisch werkveld of in de sector van de psychologie, volop verder door ontwikkelen en kennis en vaardigheden uitbreiden. Een van de mogelijkheden om dat te doen is door het volgen van een cognitieve gedragstherapie opleiding (soms ook afgekort tot CGt-opleiding). Dit kan bijzonder waardevol zijn, want de cognitieve gedragstherapie is een vorm van therapie die bij veel patiënten en op talrijke momenten wordt toegepast.
Voor wie is een cognitieve gedragstherapie opleiding zoal geschikt?
Zoals we in de vorige alinea al aangaven geldt een opleiding tot cognitief gedragstherapeut met name voor mensen die zich reeds professional mogen noemen, en wel in de psychologie of in een werkveld waarin de pedagogiek een belangrijke rol speelt. In het bijzonder mensen die reeds in het bezit zijn van een masterdiploma in bijvoorbeeld de richting van psychologie, gezondheidswetenschappen, geneeskunde en/of pedagogische wetenschappen kunnen uitstekend hun vaardigheden verder uitbreiden via een cognitieve gedragstherapie opleiding.
Op deze manieren kan cognitieve gedragstherapie een patiënt verder helpen
De therapievorm cognitieve gedragstherapie wordt met name toegepast bij patiënten die hinder ondervinden van hun eigen handelingen bij bepaalde situaties en gebeurtenissen. Dit handelen kan worden veroorzaakt door diverse problemen, zoals depressies, een verslaving, een stoornis of angstaanvallen. Via cognitieve gedragstherapie worden bepaalde gedachten en specifiek gedrag geïdentificeerd en geanalyseerd. Zo is het de bedoeling dat de patiënt beter leert inzien waarom deze bepaald gedrag vertoont. Daarna wordt het dan ook daadwerkelijk mogelijk om de zo grondig gewenste verbeteringen aan te brengen in dit gedrag. Uiteindelijk moet dit leiden tot het doorbreken van bepaalde negatieve vicieuze cirkels en natuurlijk ook tot een beter sociaal leven van de patiënt in kwestie.