Dit Moet Je Weten Over Verborgen Narcisme

Narcisme is een ingewikkelde persoonlijkheidsstoornis die zowel bij mannen als vrouwen voorkomt. (Wil je meer weten over narcisme? Dat kan je hier vinden.) Het is echter zo dat veel narcisten niet weten dat een narcist zijn of niet geloven dat het zo is. De combinatie van deze twee factoren maakt het erg moeilijk om narcisme te spotten. Dit is wat je moet weten over ‘verborgen narcisme’:

-Niet altijd past iemand in het patroon van een narcist. Het kan heel goed zijn dat de narcist met verborgen narcisme alleen maar een paar trekjes heeft, of maar een lichte vorm van narcisme. De wat slimmere narcisten weten vaak hun narcisme ook ontzettend goed te verborgen te houden. Veel bekende mensen, zoals Instagram sterren en BN’ers maar ook politici en CEO’s zijn narcisten. Toch zul je dat vaak niet zeggen als je ze op TV ziet.

Narcisten hebben ook graag de touwtjes in handen en zullen dan ook vaak de baas zijn op kantoor, of dat in ieder geval ambieren. Controleer dus eens voorzichtig bij je eigen baas of hij misschien een narcisten – niet alle narcisten zijn immers zo overduidelijk te spotten. Dat is ook wat het spotten van narcisten zo lastig maakt. Er hangt vaak een rookgordijn om een ‘goede’ narcist. Een ervaren narcist kan mensen heel goed om de tuin leiden.

Vergeet niet dat de meeste narcisten juist ontzettend leuke mensen zijn om bevriend mee te zijn of uit te gaan. Ze zijn slim, charmant, galant, knap en interessant – wie wilt nou niet met dat soort mensen omgaan?  Toch blijken ze na een tijdje, wat vermoeiend en lastig om mee te zijn. Elke keer als je ze gezien hebt voelt het een beetje alsof ze al je aandacht en energie uit je hebben gehaald.